Etusivulle

Suomessa julkaistuja Enki Bilal :n sarjakuvia


Sarjakuva-albumit


Kansikuva: Koston veljeskunta
 • Les Phalanges de i'ordre noir - 1979
  Koston veljeskunta - 1990 / Tammi -- (78 s. väri)
  Tarina: Pierre Christin

   Pientä syrjäistä espanjalaiskylää kohtaa julma tuho: sen kaikki asukkaat surmataan ja talot sytytetään palamaan. Asiasta saa kuulla englantilainen lehtimies Pritchard, joka Espanjan sisällissodan aikana taisteli tovereineen tasavaltalaisten joukoissa tässä kylässä. Hän tietää hyvin keitä kuuluu "Mustan falangin veljeskuntaan", joka on vastuussa verityöstä, ja kutsuu koolle toverinsa eri puolilta Eurooppaa kostamaan näille. Seuraa pitkä, jännittävä ja uuvuttava takaa-ajo halki tämän paivän Euroopan - ryhmä iäkkäitä ihmisiä ajaa takaa toisia yhtä iäkkäitä. Ja kun heidän verinen kohtaamisensa koittaa, siitä tulee myös tilinteko menneisyyden ja nykyisyyden välillä.


Kansikuva: Metsästysretki
 • Partie de chasse - 1983
  [Alkuteos on julkaistu ensimmäisen kerran jatkosarjana ranskankielisen Pilote-sarjakuvalehden numeroissa M89-M95 vuosina 1981-1982 jatkuen numeroissa M99-M108 vuosina 1982-1983.]
  Metsästysretki - 1989 / Tammi -- (80 s. väri)
  Tarina: Pierre Christin

   Yhdeksän miestä tapaa metsästyretkellä Puolassa, yhdeksän tärkeää puoluemiestä itäblokin eri maista. He ovat tunteneet toisensa jo kauan, kaikkein kauimmin Vasili Aleksandrovits Tsevtsenkon, entisen KGB:n johtajan, joka on ohjaillut heidän kotimaidensa kohtaloita siitä lähtien kun ne muuttuivat sosialistisiksi. He kaikki ovat olleet riippuvaisia Tsevtsenkon päätöksistä, häntä he saavat kiittää asemastaan ja jopa hengestään. Nyt he tapaavat jälleen - ja metsästys voi alkaa...


Nikopol-trilogia


Kansikuva: Jumalaton näytelmä
 • Le Foire aux immortes - 1980
  Jumalaton näytelmä - 1985, (1990 2.p) / Tammi -- (62 s. väri)

   On vuosi 2023 itsenäisessä, ydinsodan kokeneessa Pariisissa. Rappeutuvaa kaupunkia hallitsee fasistinen diktaattori, joka pitää sitä lujassa otteessaan kirkon tukemana. Etuoikeutetut ja rahvas on eristetty toisistaan omille vyöhykkeilleen ja naiset sijoitettu laitoksiin synnyttämään.
   Mutta kaupungin poliittiset kuviot sotkee perusteellisesti sen ylle ilmaantuva egyptiläisten jumalien avaruuspyramidi. Haukkajumala Horus nousee kapinaan kumppaneitaan vastaan ja ryhtyy toimiin kaapatakseen vallan Pariisissa - välikappaleenaan 30 vuotta pakasteena ollut Stanku Brickley...


Kansikuva: Unien vankila
 • La Femme piege - 1986
  Unien vankila - 1988, (1990 2.p) / Tammi -- (54 s. väri)

   Päätäpyörryttävä reportaasi vuodelta 2025 - joka on luettavissa vuoden 1993 lehdissä... reportteri Jill Bioskopin painajaismaiset kokemukset Lontoossa ja Berliinissä... hänen tuhoon tuomittu rakkaustarinansa alfatratzi Johnin kanssa... pelastus jonka tuottavat haukkajumala Horus ja hänen suojattinsa Stanku Brickley...


Kansikuva: Kylmä päiväntasaaja
 • Froid Equateur - 1992
  Kylmä päiväntasaaja - 1993 / Tammi -- (54 s. väri)

   Nikopol, onneton avaruuspaketti ja hänen kaksoisolentopoikansa ja ikätoverinsa Niko... Horus, jumala joka asustaa Nikopolissa... Anubis, Bast ja muut lentävän pyramidin asukit... sinikyynelinen Jill Bioskop... telepaattinen vihreäraitainen Gogol-kissa... nämä kaikki ja monet vanhat ja uudet tapaavat toisensa, vihaavat toisiaan, etsivät toisiaan, rakastavat toisiaan (tai eivät pysty enää rakastamaan) ja selvittävät toisilleen kohtaloitaan päiväntasaajalla, Afrikan sydämessä, mafiamaisen K.K.D.Z.O:n pesäpaikassa, missä voi sataa lunta -50 asteessa Anders Celsiuksen asteikolla.


Sarajevo-trilogia


Kansikuva: Hirviön uni
 • Le Sommeil du monstre - 1998
  Hirviön uni - 1998 / Tammi -- (66 s. väri)

   "Muistan, että olin 10 päivän ikäinen... hirvittävä räjähdys, joka halkaisi yötaivaan ja satoi sairaalaan ei aiheutunut kranaatinheittimestä eikä tykistöstä eikä pommeista... Se oli elämäni ensimmäinen rajuilman ukkosenjyrähdys. Minut rauhoittanut taivaan raivo oli toisella tavalla vaikuttavampi kuin ihmisen tuli... Sillä minä olen kymmenen päivän ikäinen orpo, joka iloitsee siitä, että luonto on ihmistä vahvempi.
   Samana päivänä eräs sairaanhoitaja asetti paketin suurelle valkoiselle vuoteelle Amirin ja minun väliin. Tämä hädin tuskin muutaman tunnin ikäinen paketti oli nimeltään Leyla Mirkovic.. Ensimmäisen kerran me kaikki kolme olimme yhdessä. Päämme olivat painuneet yhteen ja kehomme muodostivat tähden. Kuuntelimme elämämme ääniä. Kymmenen päivän ikäisenä olen meistä vanhin, onnellinen orpo, joka rakastaa Leylaa, joka rakastaa Amiria ja joka rakastaa raivoavan taivaan ääniä."


Kansikuva: 32. Joulukuuta
 • 32 Decembre - 2003
  32. Joulukuuta - 2003 / Tammi -- (58 s. väri)

   NIKE
   "Jalkojemme juuressa räjähti miniatomipommi ja terassin sirpale murskasi nenäni (kolmannen kerran vuoden aikana)... Kaiken tämän hetken murto-osassa tapahtuneen olisi pitänyt panna minut varpailleni (jotka nekin olivat vaarassa). KAIKKI tämä vain KUTSUN vuoksi, mutta siitä kaikki alkoi..."
   AMIR
   "Puristin lujaa hänen ruumistaan ja tätä uutta antrasiitti-ihoa, joka oli suoraan painajaisistani. Puristin lujaa ja kauan. Kuin torjuakseni kaiken mielettömyyden."
   LEYLA
   "Nike viipyi luolassa yhtä kauan kuin yhdeksän muutakin. Kuten yhdeksän muutakin, hän pyysi heti ulos tultuaan paperia ja kynän, ja kuten yhdeksän muutakin, hän uppoutui työhön tuntikausiksi. Ja kuten yhdeksällä muullakin, hänen ensimmäinen lauseensa oli kolmoiskysymys, miltei sanasta sanaan sama kuin toisillakin: 'Mitä radiohiiliajoitus sanoo luusta ja ammuksesta? Mitä vertailu löytäjän aineistoon sanoo hautautuneesta luolasta? Milloin on 32. joulukuuta?'"


Kansikuva: Tapaaminen Pariisissa
 • Rendez-vous a Paris - 2006
  Tapaaminen Pariisissa - 2006 / Tammi -- (70 s. väri)

Kansikuva: Neljä?
 • Quatre? - 2007
  Neljä? - 2007 / Tammi -- (62 s. väri)

Tapiiri-lehdessä julkaistut sarjakuvat


 • ??? --- Siirtokuntatragedia - 1985 / Tapiiri 1 -- (7 s. väri)
 • ??? --- Plits - 1985 / Tapiiri 2 -- (10 s. väri)

Kylmä Metalli -lehdessä julkaistut sarjakuvat


 • ??? --- Orlaonin kuolema - 1986 / Kylmä Metalli 1 -- (4 s. mv)
 • ??? --- Siirtolaisdraama - 1986 / Kylmä Metalli 2 -- (8 s. väri)
 • ??? --- Epäkunto - 1987 / Kylmä Metalli 1 -- (2 s. väri)
 • ??? --- Viimeinen neuvottelu - 1987 / Kylmä Metalli 2 -- (4 s. mv)
 • ??? --- Joka toiselle kuoppaa kaivaa... - 1987 / Kylmä Metalli 3 -- (4 s. väri)
 • ??? --- Planeetta jolta ei ole paluuta - 1988 / Kylmä Metalli 1 -- (7 s. mv)

.
Kuvia tarinoista Jumalaton näytelmä ja Kylmä päiväntasaaja


22.03.2008 Kimmo_Lakoma

Etusivulle